Asociatia De Lupta Antidrog * A.M.A *


romana english germany france italy spain

STOP DROGURI !

Telefon /Fax : 0314 32 94 38 sau Mobil: 0724 35 24 95

                     Acasa | Despre Noi | Conducere | Inscrieri | Însemne AMA | Evenimente | Strategie | Parteneriate

Meniu

Obiective

Alege Viata

Reabilitarea :


Reabilitarea unui toxicoman presupune multă rabdare, întelegere si dragoste din partea celor apropiati. Dependenta nu este o joacă, este o dramă pentru care nu avem cuvinte să o descriem la adevărata ei intensitate. Lipsa drogului produce stări de criză manifestate prin nervozitate excesivă, violentă, tâlhărie si criminalitate. Aceasta este perioada de sevraj care în termeni medicali se traduce ca fiind “răspunsul organismului la absenta bruscă a drogului cu care este obisnuit”. În sevraj simptomele si intensitatea lor diferă în functie de drogul administrat.

Cel mai puternic sevraj apare la heroină si se manifestă prin tremur puternic, dureri articulare si musculare, dureri abdominale însotite de simptome specifice stării de gripă , greată, vărsături, febră, frisoane, transpiratii, neliniste si insomnie acută. Readministrarea drogului readuce organismul într-o stare de aparentă normalitate si aceasta durează doar câteva ore. Impresia că drogul îl salvează pe toxicoman este o iluzie ieftină. Pentru a scăpa cu adevarat de acest cosmar toxicomanului îi trebuie multă vointă si stăpânire de sine, dar si mult ajutor si întelegere din partea celor apropiati. Întoarcerea unui toxicoman înseamnă foarte mult, este ca si cum ai da viată unui prunc. Un toxicoman scos din ghearele iadului se naste a doua oară. Pentru persoana dependentă, recuperarea înseamnă întoarcerea vietii înapoi. Recuperarea înseamnă să se înfrunte pe el însusi si să se accepte pe el însusi ca pe o fiintă umană demnă – fără droguri sau alcool. Recuperarea implică schimbări profunde în ceea ce priveste modul în care se privesc unii pe ceilalti si lumea din jur. Înseamnă a-ti asuma responsabilitatea pentru propriile sentimente si pentru propriul comportament. Procesul de recuperare necesită un mare curaj din partea persoanei dependente si un mare ajutor din partea celorlalti.

Considerăm că trebuie să se acorde mai multă atentie nevoilor simtite de către familie, înainte, în timpul si după procesul de reabilitare a persoanei dependente. Aceasta nu mai este definită în mod clar ca o “problemă. Atâta timp s-au consumat energii si s-au cheltuit bani pentru un singur membru al familiei, în timp ce restul familiei a fost condamnat să ignore ceea ce ei îndura zi de zi alături de o persoană care manifestă un comportament de dependentă. Credem că fiecare este condamnat să ignore sentimentul teribil de nesigurantă, de confuzie, pentru a se putea adapta noii situatii în care persoana dependentă a renuntat la comportamentul de dependentă.

Sperăm că cei care sunt implicati emotional alături de persoana dependentă în acest proces, vor recunoaste amploarea schimbărilor pe care le asteaptă în procesul de recuperare a persoanei dependente. De asemenea sperăm că ei vor cere ajutor pentru ei, pe masură ce devin constienti de faptul că trebuie ca si ei să se schimbe, si pe masură ce propriile lor sentimente reflectă faptul că sunt constienti că persoana dependentă devine responsabilă din nou.

Parintii pot verifica daca proprii copii consuma droguri printr-un simplu test. Cu pachetul “Test Screen”, care poate fi comandat in farmaciile Sensiblu, parintele poate afla daca fiul sau fiica uzeaza de stupefiante si ce anume, in doar citeva minute. Acesta se efectueaza rapid in saliva sau urina si depisteaza peste 10 tipuri de droguri, precum marijuana, amfetaminele, metamfetaminele, cocaina, opiaceele sau fenciclidinele. “Testarea tinerilor ar putea insemna o reducere semnificativa a consumatorilor in tara noastra si un mijloc de prevenire foarte eficient cu rezultate in toate tarile cu un numar ridicat de consumatori”, spun oficialii companiei distribuitoare, care lanseaza un apel catre toate institutiile abilitate sa participe cu interes deosebit in stoparea consumului de stupefiante. Farmacistii spun ca exista trei tipuri de teste, unul care se face cu saliva, care descopera si cele mai multe tipuri de stupefiante, si doua cu urina. Dureaza doar 10 minute ca pe ecranul dispozitivului sa apara o banda colorata in dreptul drogului consumat. Cel mai scump test costa 112 lei deoarece depisteaza in saliva prezenta mai multor droguri.

Sperăm ca familiile vor constientiza, de asemenea, întreaga lor implicare în boala persoanei dependente, nu ca si cauza ci ca si partener de suferintă. Si de asemenea sperăm ca, recunoscându-si propria nevoie de dezvoltare, se vor implica în totalitate în procesul de recuperare a întregii familii, si vor simti un sentiment de satisfactie, indiferent dacă persoana dependentă îsi va gasi, sau nu, un nou drum . .

Clipuri


 

BUN VENIT PE SITE-UL OFICIAL A.M.A. - CAMPANIE ANTIDROG 2009 - 2019

Created with ©2009-2010 A.M.A Winnity Comunity™